Hiše lahko v osnovi delimo na zidane in lesene. Zidane se med seboj razlikujejo glede na vrsto zidakov, ki jih uporabljamo, lahko jih tudi betoniramo.

Osveščeni graditelji danes že ločijo hiše tudi po tem, kako zdravo bo bivanje v njih in kako materiali vplivajo na njihovo zdravje, zato je lesena gradnja obdana z naravnimi izolacijskimi materiali v porastu zlasti tam, kjer je osveščenost prebivalstva večja.

30 cm debel zid iz Porotherma ali Ytonga ustreza le 10 cm toplotne izolacije. V kolikor dodate še 15 cm fasadne izolacije je skupna debelina stene upoštevajoč še notranji omet cca. 50 cm. Pri tem je toplotna prevodnost enakovredna leseni hiši, ki ima "le" 25 cm izolacije, s tem da je celotna debelina stene le slabih 30 cm. Tako na eni strani primerjamo dobro zidano hišo s slabo ali cenovno najugodnješo leseno hišo.

Če smo pred časom še imeli občutek, da so zidane hiše toplotno bolj stabilne ali celo trdnejše od lesenih, danes temu ni več tako. Porotherm in Ytong sta bistveno lažja zidaka, kot tisti s katerimi se je gradilo v preteklosti. Zaradi manjše teže je danes zidana hiša tudi manj toplotno stabilna a kljub temu še vedno bolj kot lesena hiša obdana z volno in stiroporjem.  Če želimo po toplotni stabilnosti primerjati zidano hišo z leseno mora biti slednja nujno obdana z naravnimi izolacijskimi materiali (Trendisol, Agepan), saj umetni (stiropor) in anorganski (kamena in steklena volna) ne zagotavljajo ustreznega faznega zamika prehoda toplote. Ta pa je še kako pomemben, saj ni vseeno ali se nam hiša ohladi (pozimi) ali segreje (poleti) v 8 ali 16 urah.

V kolikor želimo graditi kvalitetno nizko energijsko ali celo pasivno hišo je pomembno, da preprečimo toplotne mostove. Gradnja zidanih hiš je zato dražja, saj je potrebno toplotno izolacijo izvesti pod temeljno ploščo, dražja je vgradnja oken, saj jih je potrebno vgraditi na steno in ne v steno kot smo vajeni. Vseh teh detajlov lesene hiše nimajo, saj temeljno ploščo brez težav izoliramo tudi iz zgornje strani, kjer se izolacija talne plošče brez toplotnih mostov stikuje z izolacijo stene. Ker je izolacija vgrajena med leseno konstrukcijo na fasadi ne potrebujemo debelejših slojev izolacije.

Pri lesenih hišah je zrakotesnost lažje predvsem pa ceneje reševati kot pri zidanih, kjer z vsakim prebojem notranjega ometa za vtičnico ali stikalo prebijemo tudi zrakotesen ovoj. Zato nam pri zidani gradnji dodatne stroške povzroča tesnenje prebojev in lepljenje zidakov s posebnimi zrakotesnimi lepili.

Naslednja težava pri gradnji masivnih hiš se poraja pri oknih, kjer se praviloma špalete ne izolirajo z enako debelino izolacije kot fasada, kar je tudi nemogoče doseči, saj bi 10 cm ali več izolacije prekrilo okenski okvir. V kolikor okno pomaknemo v nivo fasade, kar je običaj pri zidanih pasivnih hišah, pa imamo nesorazmerno globoke okenske police in še bi lahko naštevali. Praviloma se zidane hiše zaradi dražjega načina gradnje izolirajo z mineralno volno ali stiroporjem, ki sta sicer nekaj cenejša od naravnih in ekološko bolj primernih izolacijskih materialov, vendar zato pri proizvodnji materialov vsaj 10 krat bolj onesnažujeta okolje. Ko se odločamo o načinu gradnje je dobro razmisliti tudi o tem, kako materiali, ki nas obdajajo vplivajo na naše zdravje. Bolezni dihal, alergije in rak nastajajo tudi zaradi nezdrave mikro klime. Ogromne količine vode, ki jih uporabimo za izdelavo estrihov, ometov in betona povzročijo, da še vrsto let živimo v vlažni hiši obdani z materiali, ki so celo naravni (opeka, ipd.) vendar niso zmožni v enaki meri kot npr. les sprejemati in oddajati zračne vlage, zaradi česar vlažnost zraka v prostoru niha med 20% in 80%, kar neugodno vpliva na zdravje uporabnikov. Tako v tujini kot tudi pri nas se vse bolj uveljavljajo ekološke lesene hiše, kjer je leseni skelet obdan z lesnimi izolacijskimi materiali.

Stene zidane iz opeke so za cca 20cm širše od sten lesene skeletne gradnje pri doseganju pasivnih standardov.


V tako grajeni leseni hiši lahko namesto parnih zapor (PE in Alu folije) vgradite parne ovire (OSB plošče, Eko natur folija), saj je potrebno naravne materiale vgraditi le v pravilnem zaporedju. PE ali Alu folija sta parni zapori, ki preprečujeta prehod vodne pare iz objekta v toplotno izolacijo. Ker v hiši dihamo, likamo, peremo, sušimo, kuhamo, skratka živimo, s tem povečujemo vlažnost zraka v prostoru. Ker imamo večino leta v hiši topleje kot zunaj, se topel zrak skozi stene ohlaja, pri čemer se ustvari presežek vodne pare, ki ga imenujemo kondenz. Le ta zmanjšuje toplotno prevodnost izolacijskega materiala, kar ni dobro, hkrati pa presežek vodne pare sprejema lesena konstrukcija. Les do neke mere vlago brez težav sprejema, saj pravimo, da je optimalno suh celo pri 18% vlage, kar pa ne moremo trditi za mineralno volno. Ko računsko ugotavljamo kakšna bo količina vodne pare v gradbenem sklopu ne moremo izračunati količine, ki preide v izolacijo zaradi netesnih stikov parnih zapor, ometa pri zidanih hišah, skozi netesne doze, ipd. Tako preide v steno ali streho tudi tisočkrat več vodne pare, kot smo je predvideli z izračunom. V kolikor je hiša zidana se zrak lahko pretaka skozi špranje ometa ali skozi netesne doze v votle zidake ter po njih do strehe, kjer se ohladi in kondenzira. Da bi preprečili gradbene poškodbe, ki nastajajo zaradi netesne gradnje priporočamo izvedbo testa zrakotesnosti (ta je potreben tudi pri zidani gradnji) oz. Blower door test.
Koncept ekološke hiše je lesen skelet obdan z lesnimi izolacijskimi materiali.
Pri lesenih konstrukcijah lahko težave z zrakotesnostjo uspešno rešujemo s Trendisolom, ki je celuloza, torej v osnovi les, zato se presežek vodne pare porazdeli tako na leseno konstrukcijo kot na toplotno izolacijo. In ker je Trendisolu dodana borova sol, ki je eden od najmanj nevarnih naravnih strupov, ki preprečuje plesen, s tem izolacija ne more plesneti, hkrati pa pred plesnobo z borovo soljo zaščitimo tudi leseno konstrukcijo. Ker les iz zunanje in notranje strani obdamo še z Agepan ploščmi, dosežemo, da se presežek vodne pare namesto na npr. 30 m3 lesa porazdeli še na 150 m3 lesnih izolacijskih materialov. S tem bistveno zmanjšamo možnost gradbenih poškodb zaradi prekomerne vlažnosti vgrajenih materialov, varčujemo z energijo, ter živimo v hiši z zdravo mikro klimo, saj omogočimo materialom, ki nas obdajajo, da delujejo kot dihajoča koža naše hiše. Ne glede na ceno energije bo potrebno v prihodnosti že iz okoljevarstvenih razlogov varčevati z energijo. Verjamemo, da bo vedno več ljudi zanimalo, kako in iz česa so zgrajene njihove hiše, ter kako materiali, ki vas obdajajo vplivajo na vaše zdravje in ne na koncu kako obremenjujejo okolje. Pri skeletni leseni gradnji gre za kvalitetnejšo gradnjo kot ste je vajeni. V kolikor konstrukcijo obdate s 40 cm naravnih toplotno izolacijskih materialov dosežete, da se hiša lahko ogreva z močjo okoli 2kW, kar je enako moči sušilca za lase. Žal je danes večina še vedno mnenja, da tolikšna debelina izolacije ni potrebna, zato v stavbe vgrajujejo peči z močjo 6kW ali več. Kasneje želijo prihraniti na energiji z nakupom toplotne črpalke. S tem je potrebna moč sicer 3x manjša, a še vedno vsaj 2kW. Pri 40 cm izolacije potrebuje toplotna črpalka le 700W ali manj. V kolikor ste razumeli kar smo vam želeli povedati upamo, da boste svoj denar raje vložili v zdravo bivanje z dobro toplotno izolacijo, kot pa v drage grelne naprave s še dražjo regulacijo, ki ne bo nikoli zmožna nadoknaditi tistega, kar lahko imate s pravim pristopom že v osnovi.  
Glavna grožnja trajnosti ekološke hiše je netesnost, zaradi katere prihaja do nekontroliranega vdora vodne pare v konstrukcijo. Tesnost se preverja z Blower door testi.


V kolikor želite vam lahko hišo obdamo le z materiali, ki so pridobili NATURE PLUS certifikat.  
 V podjetju Natura produkt poznamo težave, ki nastajajo pri gradnji hiš zato smo vam na voljo, da se obrnete na nas in pomagali vam bomo izbrati pravi način gradnje ter izvajalce, ki vam materialov ne bodo le vgradili, temveč bodo poskrbeli, da bodo le ti tudi pravilno vgrajeni.

Naše storitve so naslednje:

 • prodaja ekoloških gradbenih materialov in svetovanje kako jih pravilno vgraditi
 • pomoč arhitektom pri načrtovanju ekoloških energijsko varčnih objektov
 • Načrtovanje ekoloških pasivnih hiš
 • Pri naših arhitektih lahko naročite projekte IDP, PGD, PZI, PID
 • Za vas uredimo projekt statike in izris lesene konstrukcije za razrez na CNC stroju
 • Projekt strojnih inštalacij vključno s PHPP izračunom
 • Hiše vam lahko ponudimo v različnih fazah in sicer:
   • samo material z napotki za delo (delovni načrti, ipd.)
   • postavitev lesene konstrukcije
   • Izvedba do III. ali katere druge gradbene faze
   • Izvedba na ključ

Najbolje je če se na nas obrnete v fazi idejnega projekta, saj lahko vam oz. vašemu arhitektu svetujemo, kako racionalno zasnovati hišo, da bo udobna, zdrava in energijsko neodvisna.

Cene naših hiš so primerljive tako z zidanimi kot montažnimi hišami oz. so celo cenejše v kolikor bi kupci dejansko znali primerjati hiše glede na kvaliteto. Gre predvsem za detajle, kvalitetneše in s tem tudi nekaj dražje materiale ter nenazadnje za porabo energije. V kolikor se odločite za ekološko pasivno ali 3 litrsko hišo ne boste potrebovali potratnih in zdravju škodljivih klimatskih naprav, kljub temu pa v hiši poleti ne bo vroče, pozimi pa bo strošek ogrevanja okoli 10 eur mesečno za hišo velikosti okoli 150 m2.

Pošljite nam vaše načrte ali slike hiše, ki jo želite imeti in naredili vam bomo informativni izračun. Pri tem ne pozabite napisati kako varčno hišo želite imeti. Če bodo naše cene bistveno odstopale od drugih ponudb nas kontaktirajte, da ugotovimo ali je prišlo do napake v izračunu ali nas primerjate s slabše grajeno hišo.  

Ob nepravilni vgradnji materialov lahko pride v konstrukcijo tudi do tisočkrat več vodne pare, kot se jo predvidi ob predpostavki, da bo gradnja zagotavljala tesnost. Kondenzacija presežka vlage pripelje do pretiranega močenja izolacijskega sloja. Pomembno je da se v fazi projektiranja predvidi uporabo ustreznih materialov, njihovo vgradnjo pa je potrebno kvalitativno nadzirati!

  
nazaj na ekološko gradnjo hiš ...